Anmäl våld i nära relationer

28300 fall av misshandel mot kvinnor anmäldes 2012 och en fjärdedel av dessa anger att misshandeln utförts av en närstående person. Det måste få ett slut, när ska människan förstå att hon inte kan slå?

I dag skriver bland andra Johan Linander (C), vice ordförande Justitieutskottet att våld i alla dess former ska mötas med krafttag. ”Krafttag mot mäns våld mot kvinnor

Centerpartiet ett feministiskt parti

Vi har i decennier kännt till att våld förekommer i nära relationer, vi vet att det årligen dör personer till följd av grov misshandel från en partner. För ungefär ett år sedan utsåg regeringen Carin Götblad till Sveriges första nationella samordnare för våld i nära relationer. Alliansregeringen har genom det här arbetet kommit med förslag som innebär att att brottet grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning omfattar fler brottstyper än tidigare. Förutom brott mot liv och hälsa, brott mot frihet och sexualbrott, ska även skadegörelsebrott och överträdelse av kontaktförbud ingå. Straffminimum höjs från fängelse i sex månader till fängelse i nio månader. Syftet är att straffen för den här typen av brott ska höjas. Högre straff är långt ifrån ensamt lösningen på den här typen av brott. Men det är viktigt att straffen återspeglar brotten och att de tas på verkligt allvar.

Jag anser att vi måste stärka åklagarmyndigheten också. Kvinna utsätts för våld i hemmet av sin partner, granne ingriper, polis kallas till hemmet. Förövaren flyr innan polis kommit och hittar grannen och offret blodig och förhör görs. Kvinnan väljer att göra en anmälan. Inget händer under nästan ett års tid och efter korta telefonförhör med gärningsmannen läggs hennes ärende ner i brist på bevis…Tyvärr är detta verkligheten och det gör mig riktigt arg. Offret måste bevisa att partnern varit i lägenheten/villan och utövat misshandel och tyvärr räcker det många gånger att den misstänkte kommer undan med att säga ”Jag minns inte” trots att polis förhört och fotigraferat, trots att grannar vill vittna, trots att sjukhusjournaler visar att personen utsatts för misshandel. För mig är det solklart att åklagarmyndigheten måste få ökade resurser så att de skyndsamt kan utreda och kalla till förhör av den misstänkte med av också av vittnen. Har jag fel?

Många avstår från att anmäla då det vet att ärendet ändå läggs ner men min uppmaning till dig, du utsatta kvinna eller man. Anmäl! Anmäl och stå upp för din rätt att inte ta emot en enda smäll, ingen förtjänar stryk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *