I ett varmt växthus med Annie

I ett varmt växthus höll Annie Lööf sommartal och det blev hett, så hett att svetten rann längs min rygg, det var också tätt och trångt. Talet var tydligt och budskapet nådde fram, arbete och miljö är Centerpartiets fokus när vi kommer till höstens budgetförhandlingar. Att vi stod där nära varandra och lyssnade på ett tätt tal i ett varmt växthus blir en skön bild att bära med sig när hösten kommer med kyla och blåst. Symbolen är tydlig då just varma växthus är optimalt för växande och Annie är den skickliga trädgårdsmästaren som får oss alla att växa.

bild (29)

Centerpartiet vill att den andra sjuklöneveckan tas bort och det betyder oerhört mycket för företaget, särskilt de mindre företagen med få anställda. Att staten går in och betalar för den andra veckan kostar cirka 2 miljarder. I andra änden är det de små företagen som skapar nya arbeten, de är enmansföretagaren som kan anställa när den här typen av åtgärder införs och det betyder kanske att du eller ditt barn får jobb…

I ett samhälle är inte alla akademiker och relativt många yrken går inte att lära sig genom en kurs på universitetet. Många yrken lärs bäst genom att lära sig själva hantverket och just därför är lärlingsjobb så briljant. I dag finns det risk att vissa hantverksyrken försvinner när ingen tar över och kunskapen som vuxit fram genom generationer dör ut. Centerpartiet vill dubbla stödet till företag som tar emot lärlingar från 30.000 till 60.000 kronor.

– Jag vill se ett riktigt lärlingssystem. De länder som lyckats pressa tillbaka ungdomsarbetslösheten har ett gediget lärlingssystem och vi har inte riktigt lyckats få snurr på det i Sverige. En av anledningarna till det är att för få företag tar emot lärlingar, sa Annie Lööf.

bild (28)

Under talet pratade Annie om något viktigt, om något som jag också lagt märke till den här sommaren. Har ni också tänkt på det? Ja, för visst har vi väl alla märkt att det surrar mindre och det går åt mindre spolarvätska till bilen. Vart har alla insekter tagit vägen? Sitter de måhända och gömmer sig med en hatt på huvudet så som humlan här på bilden? Vägrenarna förändras, faunan i våra ängar blir smalare och artrikedomen och mängden insekter minskar. Särskilt märks detta i storstadsområden varför det är så bra att vissa företag sätter upp bikupor för att hjälpa till med pollineringen som är nödvändig. I somras besökte jag Gotland och då tänkte jag på vilken mångfald av växter som finns längs vägrenarna, jag lade också märke till att rutan på min bil var täckt av insekter. I sommar har jag också kört bil upp till Åre och då behövde jag inte tvätta rutan en enda gång, trist. Ja riktigt trist när vi tänker lite längre än till att det är jobbigt att tvätta bilrutan. I sommar har jag också funderat på vatten, vårt vatten i sjöar och i Östersjön. Annie Lööf och Centerpartiet vill satsa 250 miljoner för att minska övergödningen av Östersjön.

bild (30)

Sverige är vackert och jag vill att det ska vara vackert även under ytan för vad är allt vackert värt om vi inte har några blåbär att äta eller bäckar att smaka vattnet ur? Tack Annie för ett hett tal i ett varmt växthus!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *