Kriminalisera mobbing

Mobbing är aldrig okej, trots det är det många barn som går till skolan med en klump i magen, i dag också. Bris gör ett fantastiskt arbete mot mobbing, Barnombudsmannen driver på i frågan och Friends arbetar aktivt med sin HEJ kampanj. Arbetet mot mobbing pågår dagligen av många organisationer och av pedagoger i skolan, det har pågått i decennier men nu räcker det. Vi måste få slut på mobbingen bland barnen nu så kriminalisera mobbing.

Johan Linander, Centerpartiets rättspolitiska talesperson och riksdagsledamot går i dag ut med förslaget i SvD om att kriminalisera mobbing, läs hela intervjun i länken ovan.

johan Linander

Enligt Skolverkets beräkningar är cirka 50000 barn utsatta för mobbing. Jag säger som alltid ”Ingen enda unge” ska behöva somna på kvällen med en klump i magen. Jag vet hur det känns att inte kunna sova, att behöva fundera på vad som ska hända. Jag vet hur det äter upp själen inifrån och förlamar handlingskraften att kunna göra något annat än att frysa till is. Mobbing drabbar alla, det handlar bara om att ha oturen att träffa fel person och jag skulle vilja hård dra det och säga att mobbing är en form av övergrepp. Skuld är lika närvarande hos offret som vid alla andra övergrepp och detta utnyttjar den som mobbar genom att försöka vända allt emot den utsatta. Vuxenmobbing är mycket vanligt och gör precis lika ont som när barn mobbar barn, men det är så tabubelagt så de flesta tiger och lider.

”– Mobbning ska vara något man kan lagföras för. Det skulle vara samhällets starkaste markering mot att det inte är acceptabelt att bete sig så, men det måste förstås utredas hur en lagstiftning kan se ut, förklarar Johan Linander.” SvD 29 aug 2013

Vid Centerpartiets stämma ska frågan tas upp och jag kommer stödja partistyrelsens förslag som Johan Linander presenterade i dag.

5 reaktion på “Kriminalisera mobbing

  1. Egen erfarenhet av mobbing saknas med trakasserier har jag erfarenhet av och i en analys efteråt definierade jag lärdomen som:

    ”Trakasserierna gjordes i en otrevlig atmosfär; planen var fragmenterad med plötsliga krav som störde min egen måluppfyllelse; självkänslan trycktes ner; och kontakt med andra stördes genom division och genom att frön av misstroende planterades.”

    (Harassment was done in an unpleasant environment; the plan was fragmented with erratic demands that interrupted my own plans toward goals; my feelings of selfworth were pushed down, and relationships were disturbed due to division and seeds of mistrust were planted. (sid. 86.)

    Referens: Hidden Picture 1 & 2. Birgitta Wannberg. 2006. Opublicerad.

    PS. Anna jag är ganska nöjd själv med definitionen, för genom den ändrades min känsla av maktlöshet och jag insåg att det fanns en metod i trakasserierna, och det gjorde dem mer hanterbara. Ord kan faktiskt ibland förändra en känsla och lärdomen kändes som ett plus. Den gav också insikt om en annan problematik, men det är en annan historia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *