Utomeuropeiska studenter välkomna

Sitter på tåget till Karlstad och äter frukost. Funderar på artikeln jag publicerade tillsammans med Hannes Hervieu m.fl. ”C bör stå fast vid nej till studieavgifter” i SvD.

Tidigare var det möjligt för utomeuropeisks studenter att läsa hela eller delar av sin universitetsutbildning i Sverige. Numera är detta avgiftsbelagt och det innebär i praktiken att färre utomeuropeiska studenter väljer lilla Sverige som studieland.

För ett par år sedan pratade jag med en elev som berättade om sitt ursprung och jag frågade hur det kom sig att hans föräldrar valt Sverige. Pojken sa ”dom var på ett torg, sedan kom det militärer och dom kunde inte vara kvar”. Då studenter i Kina, då med risk för sitt liv. I Sverige fanns fristaden, där studierna kunde fullföljas. Familjen bor i Solna och jag är glad att jag står för öppenhet.

Han bodde i Solna under många år, utbildade sig till läkare och gynekolog. Eftersom han brann för att arbeta mot könsstympning av kvinnor återvände han till sitt afrikanska land, startade en gynekologisk klinik. Den enda i landet där han i dag har hjälpt tusentals kvinnor. Den mannen har räddat liv och är en hjälte tack vare sin utbildning.

Jag är för öppenhet och jag vill välkomna studenter som väljer att komma till vårt lilla land.

En reaktion på “Utomeuropeiska studenter välkomna

  1. Pingback: Partistämman i Karlstad | Anna C Nilsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *