Dygnis löser livspusslet!

Känner du någon vuxen som har barn? Som lever själv med barnen alltid eller varannan vecka? Som arbetar tidiga morgnar, sena kvällar eller nätter? Som ofta behöver barnvakt? Om du svarar Ja på dessa frågor är du troligen en person med verklighetsförankring. Lösningen kan vara Dygnis, men vad är det?

Jag har funderat mycket på hur livspusslet ska kunna gå ihop för vuxna som lever ensamna med sina barn. Varför? För att det är vanligt att i vårt urbana samhälle leva ensam med sina barn och arbeta oregelbundna tider. Det är faktiskt ovanligt att två vuxna lever tillsammans med sina barn och samtidigt arbetar när förskolan är öppen. Många föräldrar i dag har svårt att få ihop livspusslet och därför har jag grunnat på tänkbara lösningar. 

hållbart val

Ett Dygnis är en förskoleverksamhet som är öppen dygnet runt. Aktiviteterna på Dygnis varierar under dygnet. Ni som vet hur verksamheten är utformad på Kortis vet precis hur ett Dygnis fungerar, en hemlik milö skapas med hemlika rutiner. Ett dygn på Dygnis kan se ut som följer:
6.00-9.00 väckning och frukost, avfärd till annan förskola eller hämtning. 
9.00-11.00 pedagogisk verksamhet
11.00-12.00 pedagogisk lunch
12.00-15.00 pedagogisk verksamhet
15.00-16.00 mellanmål
16.00-17.30 pedagogisk verksamhet
18.00-19.00 pedagogisk middag
19.00-20.00 pedagogisk verksamhet
20.00-06.00 sömn

Under dygnet sker hämtningar och lämningar utifrån varje barns och förälders individuella schema. Inget barn vistas på Dygnis dygnet runt 365 dagar per år, självklart inte. Dygnis är däremot öppet dygnet runt 365 dagar per år för att möta föräldrar som inte har en partner, granne, vän eller släkting som kan ta hand om barnet när föräldern är på sitt arbete. 

Dygnis har en rad fördelar.
1. Barnets behov av struktur och rutiner tillfredsställs
2. Struktur i vardagspusslet ger trygghet för både barnet och föräldern och den psykiska hälsan ökar
3. En flexibel barnomsorg ökar kvalitetstiden med föräldern.
4. Det är en jämställd lösning där jag ser alla kvinnor som inte har möjlighet att byta arbete eller har ekonomiska förutsättningar att hyra in barnpassning. När föräldern mår bra mår också barnen bra.

image

Några levnadsexempel/fallbeskrivningar ur verkligheten:
Kvinna, 39 år med ett barn 4 år separerad sedan 2 år och lever själv med barnet varannan vecka. Halva tiden är barnet med den andra föräldern som arbetar 08.00-17.00 i Solna på gångavstånd från Dygnis. Varannan vecka lever barnet med kvinnan som arbetar på H&M i Kista, hennes arbetstider är mellan 12.00-20.00. Med Dygnis innebär det att barnet varannan vecka är på Dygnis mellan 7.30-17.30 och varannan vecka är barnet på Dygnis mellan 11.00-21.00. I det här fallet sover barnet inte på Dygnis och får kvalitetsstund med sin förälder på förmiddagen.

Man, 39 år med två barn 2 år respektive 5 år har ensam vårdnad och lever ensam med barnen. Han arbetar som pendeltågsförare med varierande arbetstider. Under en månad arbetar han totalt 20 arbetspass: två helger(4dagar) på dagtid 8.00-17.00, 10 dagar 05.00-12.00 och 6 dagar vardag dagtid 08.00-17.00. De två barnen är med sin pappa 10 dagar varje månad(helt lediga från Dygnis), de sover på Dygnis 10 dagar och blir hämtade av pappan vid lunchtid dessa dagar. Barnen är på Dygnis dagtid två helger. Totalt sett är dessa barn mindre på förskolan än de barn som är där måndag till fredag 07.00-18.00 

Kvinna 32 år 1 barn 3 år. Kvinna arbetar 15 nätter per månad på Karolinska sjukhuset och barnet lämnas på Dygnis 30 minuter före passet och hämtas 4 timmar efter nattpasset. Lämnas 18.00 och hämtas 12.00. Det här barnet är hemma med sin mamma de dagar då mamman inte arbetar. Barnet träffar sin andra förälder torsdag till söndag varannan vecka då föräldern försöker lägga sina nattpass. Barnet sover i snitt 12 nätter per månad på Dygnis och är trygg med personalen och sitt rum.

Titta gärna på SVT ABC inslaget där jag blir intervjuad om Dygnis

Dygnis

Dygnis är en hållbar lösning med fokus på barnets välmående. Jag arbetar för att vi i Solna ska inrätta ett Dygnis, i Solna är det många föräldrar som har oregelbundna arbetstider och det blundar inte jag för. Jag ser er verklighet och har full förståelse för att livspusslet är komplext. Förhoppningsvis kan Dygnis vara lösningen för några.

3 reaktion på “Dygnis löser livspusslet!

  1. Hur vet du att barnen mår bra när de får att tredje hem att vara på. Hur mår ett barn som är i verksamhet 11 – 21, hemma och i säng efter 22. Nej det tror jag ej är bra att redan från ett års ålder börja skiftarbeta.

    • Tack för din kommentar Tommy! Många föräldrar har hört av sig sedan jag presenterade mina tankar om Dygnis och tackat för att jag ser deras livspussel. Som ensamstående småbarnsförälder med oregelbundna arbetstider är oftast alternativen många olika vänner, många olika grannar och en ständig stress över att hitta en barnvakt för att kunna sköta sitt jobb. I verkligheten är det inte enkelt att byta jobb eller att hitta barnvakt. Ett organiserad Dygnis ger trygghet för barnet, en barnomsorg oavsett vilken tid på dygnet barnets förälder arbetar. Tidigare har vi i Solna mött behovet genom speciallösningar för varje person. Nu har vi utrett behovet och kommer starta ett Nattis. Nästa steg är ett Dygnis och den frågan kommer jag driva då alternativet arbeta dagtid eller arbeta nattetid inte är de enda arbetsformerna för Solnas invånare. I Solna bor det personer som exempelvis arbetar inom Polis, omvårdnadsboenden, handel(affärer), SL, Sjukhus(exempelvis Nya Karolinska eller Danderyds sjukhus), taxi och alla andra serviceyrken med oregelbundna arbetstider. Många yrkesgrupper berörs och bland dessa har många barn.

  2. Pingback: Ordets gåva | Anna C Nilsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *