Ställ miljökrav på skolmaten

Miljöstyrningsrådet – MSR – är ett bolag som ägs gemensamt av stat och näringsliv genom Miljödepartementet, Svenskt Näringsliv och Sveriges Kommuner och Landsting. MSR har fått regeringens uppdrag att administrera tre frivilliga system varav ett är msr:s upphandlingskriterier (tidigare eku). Syftet är att stödja företag och offentliga organisationer i deras miljöarbete så att det kan ske på ett strategiskt och kostnadseffektivt sätt.

image

När jag är ute i Solna träffar jag många invånare som jag lyssnar till. I morse träffade jag en förälder som gjorde mig uppmärksam på Miljöstyrningsrådet. Att vi i Centpartiet i Solna är måna om barnen är ingen nyhet. Skolmaten och tillagningskök är frågor vi driver. Vid den Nya Ulriksdalsskolan som nu byggs kommer det finnas ett tillagningskök. Jag vill att alla Solnas barn ska få bra mat i skolan. Mer eko i skolan!

Uppdrag att minska miljö­påverkan från livsmedel

MSR har ett specifikt uppdrag för livsmedel och att hjälpa upphandlare att minska miljöpåverkan av mat. På hemsidan finns därför mycket information, goda exempel och verktyg som hjälper till i beslut som ger livsmedel och måltider med begränsad miljöpåverkan, god djurhänsyn samt näringsriktig och välsmakande mat till barn och gamla.

Bra råd från Skolmatens Vänner

Skolmatens Vänner arbetar för att främja maten i skolor och förskolor. Verksamheten bedrivs av Lantbrukarnas Riksförbund, lrf – en intresse- och företagarorganisation för de gröna näringarna.

Skolmatens Vänner bevakar skolmatsnyheter och gör undersökningar om vad skolmaten kostar i varje kommun och hur kommunerna styr upp skolmatshanteringen. På sajten www.battreskolmat.nu sprids goda exempel.

Skolmatens Vänners hemsida är full av praktiska tips och råd. Verktygslåda 3 på hemsidan ger bra hjälp och stöd för att komma igång med upphandling som både tar hänsyn till kvalitet och miljöaspekter.

Ladda ner Miljöstyrningsrådets kriterier

I morse när vi stod vid Tunnelbanan i Huvudsta valde en förälder att dela med sig av kunskap om Miljöstyrningsrådet och nu delar jag detta till er. Med ökad kunskap på alla fronter kan vi förändra och göra skillnad för bättre skolmat. Välkommen du också att prata med mig! Bli medlem i Centerpartiet och gör skillnad. Annac.nilsson@solna.se

3 reaktion på “Ställ miljökrav på skolmaten

 1. Hej Anna

  Har du koll på hur upphandlingen är i dag i din kommun? Norrtälje gjorde upphandling i våras och vi från centerpartiet ville ha enligt msr riktlinjermen blev ”bortfintade”. Nu har vi startat ett projekt för att öka kompetensen hos beslutsfattare och tjänstemän som vi kallar Roslagsmat i de offentliga köken.
  Det finns en facebooksida Svensk mat i skolan åt våra barn som min kompis Anette Gustawson startat. hon är mjölkbonde här i Norrtälje och har nu fått igenom att alla barn i hennes son skola får kött enl msr baskrav genom att kräva särkost av etiska skäl!?

  Hälsningar Karin

  Hälsningar Karin

  • Hej Karin

   Tack för din kommentar. Du har helt rätt i att kunskapen behöver öka, även min egen men naturligtvis även hos tjänstemän som arbetar med upphandlingar. För att driva på snabbare i matfrågan är kunskapen nyckeln. Ju fler föräldrar som känner till Miljöstyrningsrådets rekommendationer och börjar ställa krav…Ju fler politiker som lär sig om hur vi kan möjliggöra bättre mat genom att förstå djungeln av regler…Ju fler tjänstemän på upphandlingsavdelningarna i våra kommuner som äger verktygen för att ställa rätt krav desto bättre mat till alla våra barn. Vi behöver kunskap för att ha modet att förändra ett uråldrigt system. Mätta barn är glada barn och glada barn lär sig bättre i skolan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *