FN-dagen i jämställdhetens anda

I dag den 24 oktober är det FN-dagen. Genom åren som lärare har jag alltid fokuserat på FN-dagenoch försökt förmedla innebörden av alla människors lika rätt och värde till mina elever. I dag var det ett annorlunda fokus, jämställdhet.

image

Morgonen inleddes med frukost där Barbro Westerholm berättade om sitt arbete i FN och EU för demokrati och mot diskriminering. Främst kom vårt samtal att handla om jämställdhet men vi berörde även HBT-frågor. Under sin föredragning där närmare 60 personer närvarande i Solna stadshus talade Barbro Westerholm under tema ”Kvinnors roll i demokratiutvecklingen” där hon bland annat berörde problematiken att vara kvinna i de beslutande organen.

image

Under förmiddagens möte delades även Solnas likabehandlingsutmärkelse ut till Ungdomscafet för att belysa det värdefulla arbete som personalen där utför med största engagemang.

image

Vid lunch hade vi ett ”rundabordssamtal” om jämställdhet för kvinnor med repsentanter från partierna i Solna med våra gäster/politiker Aurica Uritu från Moldavien och Mirjana Mitrovic från Serbien. Mycket intressant att höra att vi i mångt och mycket delar samma utmaningar och att vi arbetar för samma mål, nämligen jämställdhet.

image

image

Utifrån dagens samtal och intryck landar jag där jag en gång började, hos barnen. Genom att stärka flickor som pratar mycket i skolan, genom att aldrig be flickor kliva åt sidan, genom att inte be flickor ta hand om pojkarna, genom att ge flickor lika mycket talutrymme i skolan kan vi förändra och göra skillnad oavsett om vi är vuxna i Sverige, Serbien eller i Moldavien.

Jag ger er Titiyo och Come Alonge för den beskriver så väl hur vi kan arbeta för ökar jämställdhet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *