Idrott för alla unga är en hälsofråga av vikt

I fredags hade jag förmånen att träffa Lars Björk i Solnahallen under Abrahamsdagen. Lars har en son, Nisse, som föddes med en CP-skada som gör att han har behov av någon form av hjälpmedel för att ta sig fram på egen hand.
– Jag har funderat mycket på en lösning för att Nisse och andra barn i liknande situation ska få möjlighet att röra sig så att de får puls och får svettas lite, berättar Lars Björk för mig.

Till vardags arbetar Lars Björk på KI, instruktionen för kvinnor och barns hälsa. Våra vägar möts eftersom jag driver på frågor om just detta och har ett förflutet som idrottslärare och specialpedagog. Under mötet för vi ett intressant samtal om idrottens uppsidor. När vi rör oss med puls, vi svettas och hjärnan syresätts. Dessutom skapas endorfiner, du som tränar regelbundet är säkerligen medveten om känslan av välbefinnande efter ett hårt träningspass.

image

Lars Björk ville hitta en aktivitet för sin son där Nisse själv fick möjligheten att göra ett hårt träningspass. Av en händelse sneglade Lars på Danmark och handikappidrotten där och fann Racerunning. Lars är ledamot i Norrbacka HIF och ledare för ungdomarna. Sedan de införde Racerrunning i Norrbacka HIF har intresset ständigt ökat och nu är det ett helt gäng som tränar och tävlar.

För mig är det självklart att alla barn ska ges möjlighet att idrotta. Jag vill utöka idrotten i grundskolan men det är också viktigt att skapa tillgänglighet för alla olika idrottsföreningar, Norrbacka HIF är en föreningen av många som gör skillnad för våra ungdomar. Jag hoppas att Norrbacka HIF:s Racerunning sektion kommer att kunna träna vidare i Solnahallen och att de till sommaren hittar en lämplig idrottsplats att vara på. Kanske kommer vi kunna titta på Racerunning på Bergshamra IP till sommaren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *