Snöret i Solna

Årets sista blogginlägg kräver lite eftertanke, jag väljer att lyfta fram två kvinnor som startat företag här i Solna. Lina Weimer Durgé, kläddesigner och Kajsa Lundin, tapetserare. Jag ser fram emot 2014 och dessa två tjejer visar vägen med sin kreativitet, deras resa har bara börjat och vi kommer med all säkerhet få se mer av dem i framtiden.

image

Kajsa Lundin driver företaget Snöret och hennes huvudverksamhet är tapetserare. Kajsa inledde med att läsa historia på Universitetet men insåg efter en tid att hon ville driva företag och hantverket som tapetserare föll sig naturligt med hennes stora intresse för historia. Efter tre års utbildning var hon klar med sin kandidatexamen som möbeltapetserare i våras, företaget startades och sökandet efter lämplig lokal inleddes. Lokalen hittade Kajsa här i Solna, troligen kommer hon även att flytta hit men i dagsläget bor hon i en annan del av Stockholms län.
image

Kajsa Lundin är otroligt driven och de flesta företag börjar i det lilla, jag tänker på Ingvar Kamprad. Kajsas starka vilja att förändra vår miljö ledde henne till att tillverka en ekosoffa. Soffan är rakt igenom ekologisk och giftfri. Utmaningen just nu är att få till produktion och få snurr på ekomöbeltillverkningen. Jens Spendrup på Svenskt Näringsliv sa för en tid sedan ”jag hoppas att framtidens Ingvar Kamrad är en kvinna” Jag säger: ”Hoppas han får rätt!” Att tillverka giftfria möbler är framtiden. Här en bild på den snygga gröna soffan.

image

Lina Weimer Durgé är barndomskamrat till Kajsa och de båda gick Hantverk- och skredderiutbildning på gymnasiet. Lina har under ett par år arbetat som kostymör och kände att barnkläder kan göras så mycket bättre, inte minst ur en miljöaspekt. Efter att Lina blev förälder valde hon allt mer att fokusera på kläddesign av just barnkläder och startade företaget 2sweets Kläderna säljs främst via webben. När hennes vän Kajsa startade sitt företag i lokalen på Östervägen 8 i Solna passade det perfekt för Lina att börja saluföra barnkläder i butiken.

image

De kläder du ser på 2sweets är sydda och designade av mig Lina, om inget annat nämns i produkt texten. Lina tillverkar även barnartiklar så som napphållare och vanthållare mm. Dessa är virkade i bomull utav henne med hennes egen design.

Alla smycken du ser är handgjorda och egentillverkade Lina Weimer Durgé om inget annat nämns i texten om varan. Eftersom att smyckena görs förhand så blir därför alla unika. Hon använder sig av smyckesdetaljer som är gjorda av smyckesmetall och därefter
försilvrade. Lina arbetar i grunden med en plastlera för att tillverka de kakor, tårtor,munkar, muffins som du ser.

Det är möjligt!
– För mig fanns det inget alternativ, säger Kajsa Lundin om varför hon är egen företagare.

Dessa ord säger så mycket om möjligheter, allt är möjligt! Vi är alla olika och vad är det som säger att alla passar till att vara anställda? Inget! Många av oss är kreativa, har egen motor och förmåga till fokus. Jo, att starta och driva företag är inte enkelt men det går och för vissa är det enkelt eller helt nödvändigt. Jag brukar ibland fundera på vilka egenskaper en människa bör ha för att våga och kunna skapa företag, en intressant tanke som tål att tänkas på. Samtidigt kan vi och bör vi göra det enklare, krånglet och byråkratin måste bli mindre komplicerad. Den typiska företagare är inte en revisorstyp. Kajsa och Lina lycka till!

Året har varit bra, utvecklande och roligt. Jag bär en tacksamhet inför alla er som jag fått privilegiet att träffa och lyssna till. Jag vore inget utan er, vi alla behöver varandra, kom ihåg det nu när vi kliver in i 2014. Jag ser fram emot ett nytt år, alla upplevelser och mänskliga möten.

God Jul och Gott Nytt År!

image

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *