Jag gjorde en resa till Tobago

När jag nyligen besökte Tobago hade jag turen att lära känna Eric Williams, politiker för partiet ”Power to the people” och han tog bland mycket annat med oss på en fantastisk resa runt hela Tobago där vi kom närmare kärnan av landet än de flesta turister. Vi tog oss naturligtvis också friheten att prata samhällsutveckling, miljö och så gjorde vi jämförelser mellan Sverige och Tobago.

813

Eric Williams företräder partiet ”Power to the people” och jag måste säga att jag gillar namnet. Mer makt till folket och självständighet för Tobago som i dag är ett land tillsammans med Trinidad. Tobago är ön där de smutsiga oljeindustrierna inte förstört naturen, här lever de flesta 50000 invånarna på landsbygd. Det är endast på Tobagos södra spets där flygplatsen ligger som det finns lite industri och stadskänsla, i övrigt är ön till synes ett paradis för oss miljövänner. Här är så vackert att jag blir mållös, ljuden från hundratals fåglar skapar den vackraste av symfonier och luftfuktigheten gör att min hud andas och jag blir ett med naturen. Skratta om ni vill, men jag och Eric diskuterade naturligtvis sophantering och hur den skulle kunna utvecklas. Viljan att skapa ett hållbart samhälle av Tobago finns och viljan att bli självständiga från Trinidad men eftersom majoriteten av befolkningen bor på Trinidad är detta en diplomatisk långbänk. I framtiden kan kanske Tobago få vara inte bara bilden av paradiset utan också under ytan ett miljömässigt hållbart samhälle. Jag oroar mig för vad som kommer ske med ön nu när turismen ökar och därmed konsumtionen. I sanningens namn lägger man sitt skräp i en korg vid vägen, skräpet hämtas upp och läggs i en hög i regnskogens utkant. Samtidigt berättar Eric för mig att deras vatten från källorna är så rent att det kan tappas på flaska direkt, vi inleder ett samtal om vatten och att sopor läcker bland annat kemikalier. Ja, det finns mycket att göra och jag kände att jag gjorde skillnad eftersom mina och Erics miljösamtal är blev en ögonöppnare för honom. Så inte nog med att deras parti jobbar för att makten ska till folket kommer de nu också börja driva på i fråga om miljöaspekter. Det är ju så viktigt på denna vackra ö.

345

Peter Cox är fågelexpert och han tog oss med på en fantastisk vandring i regnskogen. Regnskogen på Tobago är världens första regnskogsreservat, läs mer på Unescos sida om Tobagos regnskog

082

Att vandra i regnskogen och få möjlighet att se kolibri, papegojor och många andra fågelarter var fantastiskt. Samtidigt var det relativt mörkt då ljuset hade svårt att nå genom de höga, täta trädkronorna som ögat nådde då jag lät de följa lianerna uppåt. Luftfuktigheten var i princip 100%, källor porlade och marken var i öppen så den järnrika jorden låg öppen. I en håla plocka Peter Cox upp en skorpion som inte var giftig. Här på ön finns inga giftiga djur, varken ormar, spindlar eller skorpioner så det passade mig utmärkt. Däremot finns många växer och faunan är mångfald. Från detta träd har forskarna lyckats hitta substanser som är användbara i tillverkningen av bromsmediciner för Parkinson och demens.

027

Som ni vet älskar jag god mat och fisk är gott på Tobago. Öns befolkning skulle i dag kunna vara självförsörjande på fiskerinäring och turism men Trinidad ser gärna att Tobagoanerna förlitar sig på Trinidads oljepengar. Tilläggas kan att oljefyndigheterna ligger inom Tobagos vatten och inom Trinidads vatten, men Trinidad anser att det är Trinidads. Eric Williams berättade att om alla pengar från oljan skulle fördelas på alla invånare skulle var och en få cirka 10 miljoner kronor, tyvärr förekommer korruption och de pengar som borde gå till miljösatsningar hamnar i fickorna på företagsledare.

060

Jag kommer definitivt återvända till Tobago och hoppas då kunna göra fler vandringar i regnskogen men naturligtvis också få chans att njuta av havet, maten och den trevliga befolkningen. Jag säger Tack Tobago för det genuina och äkta.

116

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *