Ordets gåva

Bokstäver ska vi lära oss, rabbla bakåt och framåt. Sedan gör vi ljud och något som kallas ord, orden blir till meningar och plötsligt har vi läst vår första berättelse. Vi kan läsa och tänk på vad alla dessa bokstäver givit oss tillfredsställelse genom många sköna historier.

Ni vet jag brukar dansa med ord, formulera bokstäverna och binda samman till ett tankeflöde som förhoppningsvis är begripligt. Jag skriver och skriver och ibland är det någon som läser. För mig var det svårt i början och jag trodde på den där fröknen som sa att jag var dålig. Först när jag började åk 7 förstod jag att jag äger mina ord och då började mitt flöde. När jag var 14 år sa en speciell tant att jag skulle läsa igenom Bibeln så då gjorde jag det. När jag var 18 år började jag som reporter på Vimmerby Tidning. Sedan när jag var fröken i 20 år var mitt fokus att nå in och få eleverna att känna att ordets makt är deras. I dag som politiker blir jag varm i hjärtat när mina budskap sprids, så var så god att ta, det enda du bör göra är att säga Tack.

Dagens blogginlägg är lästips, böcker jag läst. Himlens fånge av Carlos Ruiz Zafon är en tät och erotisk dans med ord, en rak njutning från första till sista sidan. Först ut var boken Vindens skugga, därefter Ängelns lek och alla tre böckerna håller lika höga kvalité. Det är rytmen, ordvalen mer än själva berättelsen som fångade mig i något krispigt och vackert. Texterna är vackra som blek hud och skänker mig en känsla av att beröra något hemligt skört som i det här fallet är själva boken och mystiken som rymms i böckernas gravkammare. Läs och njut!

image

Livet efter dig av Jojo Moyes är extrem, som att pumpa puder i Val Thorens med brädan. Ni som känner mig vet precis vilken nacke jag pratar om och den resan konsekvenserna bjöd. För mig personligen krävde boken sin Anna och jag rekommenderar inte boken till vem som helst. En känslomässig orkan som drar i alla dina inre krafter av det goda och det onda. Till synes är det dock en kärlekshistoria och som ni vet är kärlek i princip alltid svårt.

Till sist ger jag er Vecka 36 av Sofie Sarenbrant var en lättläst spänningsroman som utspelar sig en varm sommar. Känslan är svettigt, klibbig ungefär som en bomullsblus som fastnar mot huden och man vill bara skölja av sig det obehagliga innan det börjar lukta unken svett. Nu väntar jag på nästa bok från Sofie Sarenbrant

Med dessa små lästips hoppas jag kunnat motivera dig att läsa och ta dig en dans med orden. Appropå ord har ordet Dygnis tagits upp på nyordslistan för 2013. Kanske får vi läsa ordet i någon kommande svensk roman? Undrar du vad ordet betyder? Dygnis

2 reaktion på “Ordets gåva

  1. Tack Anna för trevlig läsning med fina tips. Jag har lite nattpassning till lilla Anna som är i lite fel circadien rythm ännu och åker snart igen till Kalifornien (9 timmar efter oss). Kl 04:00 inväntar jag lekstund med henne. Du är hon pigg men inte hennes mamma. Fina ord du skriver. Känner inte till böckerna du tipsar om. Ska kolla upp dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *